Quantcast
Channel: Hageniboks » flerårig
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Planter til balkonghagen: Duftpelargonia

$
0
0
Blader av duftepelargonier

Blader av duftpelargonier. Foto: Susanne Hjertø Wiik

Fakta

Norsk navn: Pelargonia
Botanisk navn: Pelargonium ssp
Høyde: Varierer med art og sort
Blomsterfarge: Rød, hvit, rosa
Blomstringstid: Blomstrer hele sommersesongen
Lyskrav: Sol
Jord: Mager, veldrenert jord
Vann: Tåler tørke. Vann når jorda har tørket opp.
Betydning botanisk navn: Pelargonium= Kommer fra det greske ordet for stork. Brukt fordi frøstanden til pelargonium kan ligne på et storkenebb.

Pelargonia er av mange regnet som gammeldameblomsten over alle gammeldameblomster. Når jeg tar en tur på Plantasjen eller det lokale supermarkedet kan jeg i grunnen skjønne hvorfor mange synes planten er kjedelig der den står utstilt i uendelige mengder med knallrøde blomster, kjedelig bladverk og total mangel på personlighet. Men dette er bare en side av saken. Det finnes uendelig mange arter og sorter som har så mye mer å tilby, og som potteplante utendørs har den mange gode kvaliteter som du ellers skal lete lenge etter.

Pelargoniumslekten består av rundt 200 arter, hvorav de fleste har sin opprinnelse i det sørlige Afrika. Pelargonier dyrkes vanligvis som ettårige sommerblomster i Norge, men er egentlig flerårige planter. De er lite kravstore og tåler både tørke og skrinn jord. Det som i hverdagstale kalles pelargonia i Norge, og som er til salgs på et hvert gatehjørne om sommeren, er vanligvis såkalte zonale-pelargoniaer. Mange synes disse er litt kjedelige, men slekten pelargonium har andre og mer spennende arter som er verdt et bekjentskap.

En gruppe er såkalte duftpelargonier som omfatter en rekke ulike arter. Duftpelargonier kommer i mange størrelser, bladfasonger og blomsterfarger. Men det mest fasinerende av alt; du kan få dem i de utroligste dufter. Eple, kanel, ananas, kokos, furu, rose, peppermynte, sitron, appelsin, Cola, muskat, eukalyptus og så videre. Variasjonen er enorm, og i tillegg er plantene stort sett friske, villige og fordringsløse. Det er flott å dyrke flere sammen, og selv om plantene først og fremst dyrkes på grunn av estetikk og duft, kan bladene fra enkelte arter brukes i matlaging.

Pelargonium ionidiflorum lukter pussig nok selleri. Foto: Chipmunk_1 på Flickr. CC BY-SA.

Pelargonium ionidiflorum lukter pussig nok selleri. Foto: Chipmunk_1 på Flickr. CC BY-SA.

Stell

Duftpelargonier liker seg i potter og er svært lettstelte.

Jorden du bruker skal være veldrenert og ikke for næringsrik. Et godt tips er å blande godt med sand inn i jorda ved planting. Sett potta på et lunt og solrikt sted, og vær varsom med vanning og gjødsling. For mye gjødsel vil gjøre duften svakere, men vil nok øke blomstringen. Duftpelargonier er svært frodige og livskraftige. Om du kniper av toppskudd svarer planten med å bli tettere og enda frodigere, så her er det bare å høste blader.

Etter overvintring er det viktig å klippe planten godt tilbake når du ser den er i ferd med å komme i vekst. Dette stimulerer vekst og gir planten en vakrere form. Vær svært forsikring med gjødsling før planten en i svært god vekst. Jeg har tatt livet av flere planter ved å gi dem mat.

Duftpelargonier bør plantes om i ny jord annenhvert år, samtidig som du gir planten en større potte om du ser at røttene har trangt om plassen.

Rosegeranium - Pelargonium graveolens

Rosegeranium – Pelargonium graveolens. Foto: Laitche, frigitt for fri bruk gjennom CC

Formering

Duftpelargonier er svært enkle å dyrke frem fra frø. Jeg har sett mange oppskrifter som foreskriver spesiell behandling av frøene for å få dem til å spire, men jeg har bare sådd dem inne om våren i vanlig såjord. Frøene har stort sett spirt raskt, men la sådden stå en stund om enkelte frø ikke har spirt. Det hender det kommer noen sinker diltende etterhvert. Sett plantene utendørs når all fare for frost er over.

Pelargonier er veldig enkle å ta stiklinger av. Klipp av skudd og sett dem rett i såjord. Etter noen uker begynner røtter å bli synlige.

Bruk

Bladene fra duftpelargonia er spiselige, men man bør ikke bruke blader fra Pelargonium crispum fordi det har vært rapportert om tilfeller av mageubehang etter inntak. Duftpelargoniablader kan brukes i badevannet i tørket eller fersk tilstand. Du kan også bruke tørkede blader i pot-pourri for å ta med deg duftene innendørs om vinteren. Bladene fra enkelte sorter brukes til å smaksette drinker, desserter og siruper. Om du legger noen blader fra duftpelargonia i en tett boks sammen med sukker,får du et aromatisk sukker som egner seg til kakebaking og i desserter. Bladene kan også egne seg som garnityr.

Pelargonium graveolens kan brukes medisinsk. Vil du vite mer om medisinsk bruk finner du informasjon i Urtekildens planteleksikon.

Overvintring

Mange bruker pelargonier som ettårige sommerblomster, og det er selvsagt en mulighet.Men det er ikke alltid så lett å få tak i favorittarten, så det kan lønne seg å forsøke å overvintre plantene. Plantene kan enten overvintre i vindukarmen eller kjølig, lyst og frostfritt.  Overvintrer du plantene kjølig må du være svært nøysom med vanningen, både i løpet av vinteren og om våren når planten skal komme i vekst igjen. Om du tar stiklinger om høsten kan du overvintre disse inne.

 

Pelargonium fragans

Pelargonium fragans lukter muskat. Foto: Stickpen, via Wikimedia Commons

Pelargonium triste

Bladverket til Pelargonium triste lukter nellik. Foto: Stan Shebs [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

The post Planter til balkonghagen: Duftpelargonia appeared first on Hageniboks.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10